Een dynamische centrum in de middle of nowhere - Reisverslag uit Järna, Zweden van Petra Kooij - WaarBenJij.nu Een dynamische centrum in de middle of nowhere - Reisverslag uit Järna, Zweden van Petra Kooij - WaarBenJij.nu

Een dynamische centrum in de middle of nowhere

Blijf op de hoogte en volg Petra

15 Augustus 2012 | Zweden, Järna

Na een lange reis komen we aan op een uitgestorven station. Nergens is meer een loketje open waar we iemand kunnen vragen waar we zijn en hoe we verder moeten. Uiteindelijk vinden we onze weg en komen we aan op één van de mooiste plaatsen waar ik ooit geweest ben. We komen aan in Järna, een plaats waar de Groene Mentaliteit centraal staat.

Het vlees komt van de koe uit de achtertuin, het zuivel van de boer verderop en het dichtstbijzijnde winkeltje is compleet biologisch. Het is een plaats waar de antroposofische en biologisch-dynamische levensstijl gangbaar is. Het is een plaats waar zich ergens midden in de natuur, omgeven door zee, bergen en uitgestrekt landschap een dynamisch centrum van jonge, ideologische mensen die de wereld willen veranderen bevindt. En dat is wat deze plaats zo bijzonder maakt.

In Järna wordt veel ondernomen op het gebied van duurzaamheid. Zo is één van de initiatieven het project YIP The International Youth Initiative Program. Een educatief programma waar jongeren van over de hele wereld leren om actief bezig te gaan met culturele, sociale en economische verandering. Om te leren reflecteren over de impact van globalisering en beleid op de wereld, het milieu en de mensen. Om sociale ongelijkheid, armoede en klimaatverandering tegen te gaan. Het belooft een inspirerend jaar, waarin je jezelf en je jaargenoten leert kennen, waarin je leert over de wereld en de impact van het handelen hierop, waarin je niet enkel leert vanuit de boeken, maar leert vanuit je levensstijl.

Voor mij was één uur op deze plek genoeg om van levensstijl te veranderen. Natuurlijk sprak deze levensstijl me al erg aan en hield ik me er al mee bezig, maar die ‘mindset’ was voor mij nog een ‘mindset’ en lijkt op slag te zijn verandert in een ‘way of life’, die ik zeker thuis ga doorzetten (of hier)!

• 15 Augustus 2012 - 18:18

Albert Van Der Kooij:

Jeetje, grote sprongen maken jullie! Nu al halverwege Zweden. Klinkt veelbelovend.

• 16 Augustus 2012 - 18:06

Debby:

Mooi is het daar Petra! Wij zijn tot Munkfors geweest bij kennissen tijdens onze vakantie afgelopen Juny!
    Véél ongerept natuur! We hebben nu al zin om volgend jaar weer te gaan! Harry wil er wel heen te wonen.
    groetjes Debby

• 17 Augustus 2012 - 18:05

Petra Van Der Kooij:

Ik kan het me nu helemaal voorstellen dat mensen hier graag willen wonen! :)

Tags: YIP

Petra

Voor Eosta, de marktleider in biologische en Fair Trade groente en fruit, ga ik op zoek naar de wereld achter groente en fruit. Daarvoor reis ik met de trein door Europa en breng ik met het schrijven van blogs in kaart hoe er door supermarkten en klanten wordt omgegaan met duurzaamheid.

Actief sinds 16 Juli 2012